Tuesday, July 22, 2008

Amalan Meditasi Islam Menurut Perspektif Sains


Amalan Meditasi Islam Menurut Perspektif Sains

Tidak syak lagi amalan meditasi dengan cara bertapa dan merenung boleh mengubat pelbagai tekanan jiwa. Manusia mengamalkannya secara fitrah, juga menjadi amalan dalam pelbagai agama. Namun teknik pengamalannya yang paling sempurna adalah seperti yang dibawa oleh para Nabi dan dipelihara oleh Allah SWT untuk kita. Ia merupakan amalan ibadat di dalam agama Islam bermatlamatkan ubudiyyah (pengabdian) kepada Allah SWT. Antara teknik pembersihan dan pengubatan jiwa di dalam agama Islam ialah tafakkur (berfikir) dan merenung.
Ia adalah rawatan untuk jiwa dan jasad. Ia berlaku pada zahir tetapi intipatinya yang sebenarnya ialah renungan daripada makhluk menembusi kepada penciptanya. Yang mana seseorang itu mentauhidkan Tuhan semesta alam secara tulus tanpa tidak dicemari syirik atau aqidah yang pincang.

Ibadat di dalam Islam merangkumi solat, tafakkur (berfikir) mengenai kejadian langit dan bumi, diri dan ufuk, bermuhasabah dan taubat, mentadabbur (merenung) kalam Allah, serta mentadabbur zikir dan doa. Ia memberikan ketenangan dan ketenteraman kepada orang beriman, di samping menghilangkan pelbagai tekanan di dalam dirinya.

Menurut kenyataan Dr. Danial Zainal Abidin di dalam Majalah I, Bil 26, Jun 2008: “Kajian-kajian sains menunjukkan meditasi mendatangkan banyak kebaikan kepada kesihatan manusia. Pada tahun 1967 profesor Dr. Herbert Benson dari Fakulti Perubatan Harvard mendapati mereka yang bermeditasi menggunakan oksigen 17% lebih rendah daripada biasa. Di samping itu jantung mereka berdenyut dengan kadar yang lebih rendah daripada biasa dan gelombang theta di dalam otak meningkat dengan jelas. Gelombang theta ialah gelombang otak yang wujud apabila seseorang berada di saat yang amat menenangkan terutamanya ketika hampir terlena. Dr Herbert Benson berpendapat menditasi mampu meredakan tekanan dan menjadikan seseorang lebih tenang dan ceria.

Kajian melibatkan 90 orang pesakit kanser juga telah dilakukan. Mereka bermeditasi selama tujuh minggu. Kumpulan yang mengamalkan meditasi ini didapati kurang diserang masalah kesugulan, keresahan dan kemarahan berbanding kumpulan yang tidak bermeditasi. Tambahan dari itu, mereka yang bermeditasi didapati lebih bertenaga dan kurang mengalami sakit jantung serta masalah pada sistem penghadaman. Kajian ini diterbitkan di dalam majalah Psychosomatic Medicine tahun 2000.”

Kesan Zikir Terhadap Otak Manusia

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu, saudara-saudara ku seIslam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.

Lebih Lanjut:
START PRACTICING ZHIKR TODAY,
YOU WILL SOON SEE HOW YOUR WORLD CHANGED!

Meditasi Dalam Agama Islam dan Agama-Agama Lain:

No comments: